Afscheid nemen van een dierbare, hoe doe je dat?

Het afscheid nemen van een dierbare willen we liever niet. Toch ontkomen we er niet aan, want iedereen gaat vroeg of laat een keer dood. Het moment van afscheid nemen is een emotioneel erg zwaar moment. Het besef dat je diegene nooit meer gaat zien, doet pijn. Hoe neem je nou afscheid van iemand die op sterven ligt? Misschien kunnen de volgende tips je helpen.

Fysiek contact

Waarschijnlijk wil jij als aanstaand nabestaande niks liever dan knuffelen met de persoon die komt te overlijden. Elkaar nog even goed vast pakken voelt fijn. Toch kan het zijn dat degene die komt te overlijden, daar geen behoefte aan heeft. Vaak keren mensen die komen te overlijden zich naar binnen en zijn voor zichzelf al afscheid aan het nemen. Het nemen van afstand is daarbij onvermijdelijk. Kijk dus altijd naar de behoefte van de persoon die op sterven ligt. Wanneer hij of zij geen fysiek contact meer wil, accepteer dat dan.

Gun de persoon rust

Wanneer je afscheid neemt van je dierbare, doe dat dan in alle rust. Zorg ervoor dat er niet teveel mensen in de kamer zijn, want dat kan te vermoeiend zijn. Zoals hierboven al beschreven staat, keren mensen die komen te overlijden vaak naar binnen. Laat ze in hun eigen wereldje zitten en zorg ervoor dat er niet teveel prikkels binnen komen.

Regel de uitvaart

Sommigen mensen die weten dat ze komen te overlijden, willen zelf hun uitvaart regelen. Maak alles bespreekbaar en schrijf dit op. Zo weet je zeker dat die persoon het afscheid krijgt wat hij of zij graag wil. Schakel uitvaartverzorging Utrecht in bijvoorbeeld, als je in de omgeving van Utrecht woont. Zij helpen je uiteindelijk met alle praktische zaken die geregeld moeten worden rondom de uitvaart.

Accepteer de wensen van de stervende

Hoe moeilijk het ook kan zijn, sommige mensen sterven liever alleen. Als nabestaande kan je niks anders dan dat accepteren. Het is uiteindelijk zijn of haar sterfproces. Houd dus te allen tijde rekening met de wensen van diegene.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *