Verschillende beroepen binnen de zorg

Een van de meest besproken beroepen is de zorg. De afgelopen jaren heeft het kabinet veel bezuinigingen in de zorg uitgevoerd, waardoor de werkdruk is toegenomen. Het gevolg is dat er veel minder mensen kiezen voor een baan in de zorg. Daarbij komt dat werken in de zorg niet heel goed betaalt, waardoor het tekort steeds groter wordt. Wil jij nou werken in de zorg maar weet je niet precies welke richting je uit wil? Er zijn gelukkig veel verschillende disciplines.

Ouderenzorg

Als ouderenverzorgster ben je een verpleegster in het verzorgingstehuis en help je ouderen die hulpbehoevend zijn. Vaak bestaan je werkzaamheden uit het toedienen van medicijnen, helpen met wassen en aankleden, het omdoen van steunkousen, enzovoort. Ouderen zijn vatbaarder voor ziektes zoals Parkinson of Alzheimer. Hier moet je wel rekening mee houden als je kiest voor de ouderenzorg

Kraamzorg

Het andere uiterste van werken in de ouderenzorg, is werken als kraamhulp. Als kraamverzorgende help je ouders in de eerste week na de bevalling. Uiteraard dien je kennis te hebben van baby’s en hun ontwikkeling. Daarnaast help je de moeder ook met bijvoorbeeld het controleren van de hechtingen na de bevalling. Als kraamverzorgende help je het kersverse gezin met ook enkele licht huishoudelijke taken, zoals een keer stofzuigen of de was doen. Je doet alles in het belang van de pasgeboren baby.

Gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg heb je te maken met veel verschillende ziektebeelden. Een handicap kan lichamelijk of geestelijk zijn. Daarnaast wordt de handicap bij iedereen anders geuit, iedereen reageert er anders op. Het werken in de gehandicaptenzorg is zowel geestelijk als lichamelijk intensief, omdat er veel op jouw schouders terecht komt. Vaak ben je ook verantwoordelijk voor het regelen van de financiën van de persoon met een handicap. Al met al is het een veelzijdig beroep.

Verpleegkundige in het ziekenhuis

Als verpleegkundige in het ziekenhuis werk je vaak op een bepaalde afdeling, bijvoorbeeld de afdeling oncologie of de afdeling urologie. In het ziekenhuis moet je hard werken en heb je te maken met mensenlevens. In de zorg heb je altijd te maken met mensenlevens, maar in het ziekenhuis liggen vaak de extra kwetsbare mensen.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *