Maak je tuin klaar voor de winter

We moeten er nog niet aan denken, maar de zomer is echt op zijn einde gekomen en de herfst en winter staat voor de deur. Veranderende seizoenen betekent een veranderende tuin. In de zomer bloeit en groeit er veel meer dan in de winter. Toch zul je in de winter je tuin ook van wat onderhoudsbeurten moeten voorzien, om er voor te zorgen dat de tuin volgend voorjaar weer mooi tot bloei komt. Het winterklaar maken van de tuin doe je op de volgende manier.

Verwijderen van dode bloemen

Als je veel bloemen in je tuin hebt staan, is het belangrijk dat je de dode en uitgebloeide bloemen aan het eind van de zomer verwijdert. Het beste kan je deze afknippen. De bladeren moet je wel laten zitten, want deze bieden bescherming tegen de vorst.

Snoeien

Als je bomen in de tuin hebt staan, moeten deze voor januari gesnoeid worden. Als je hiermee wacht tot na januari, heb je kans dat ze dat jaar niet meer tot bloei komen. Voor rozenstruiken geldt dat je moet wachten tot de rozen uitgebloeid zijn. Dat kan afhankelijk van het weer iets eerder of iets later in het najaar zijn. Je moet ze dan afsnoeien tot kniehoogte. Ook is het belangrijk om al het blad te verwijderen. Hier kunnen namelijk schimmels inzitten die het nieuwe blad aan kan tasten.

Meubels opbergen

Omdat je in de winter toch niet buiten zit, is het verstandig om je tuinmeubels op te bergen in je schuur of tuinhuisje. Als deze binnen staan, kunnen ze niet aangetast worden door het weer in de winter. Vooral vorst kan slecht zijn voor het hout in de tuin. Water kan in kieren lopen en als dit bevriest, kan het scheuren. Het beste is dus om alles op te bergen en binnen te zetten. Heb je geen ruimte om je meubels op te bergen, kan je er ook voor kiezen om ze onder een hoes te stallen.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *