Nostalgische kleding wordt weer hip

Jaren 50 jurken zijn pure nostalgie en hip tegelijkertijd. Ze stralen vrolijkheid en klasse uit, en daarom zijn ze nog altijd geliefd bij een select publiek. Ze worden gedragen op thema-feesten, dansavonden met muziek uit de jaren 50, of gewoon omdat men ze leuk vindt.

Jurken van net na de oorlog

In de jaren 50 liggen de duistere oorlogsjaren nog maar net achter de rug. Er wordt volop feest gevierd en gedanst. Het leven bloeit weer op. Dat merkt men duidelijk aan de kledij. De donkere, sobere jurken uit de oorlogstijd zijn verdwenen. De kleuren worden heviger en de jurken worden alsmaar meer opvallend.

Specifieke kenmerken van een jaren 50 jurk

Er zijn uiteraard nog een aantal eenvoudige en bescheiden jurken in de jaren 50. Maar de meest typische jurk is de jurk met ‘petticoat’ en ‘halterneck’. De rok is breed en valt tot net over de knieën. Hieronder draagt men een onderrok die de jurk breed open laat vallen. De onderrok is onderaan de jurk voor een gedeelte zichtbaar. Het topje van de jurk sluit nauw aan en wordt met één bandje achter de nek opgehouden. De jurk vertoont een blote rug en een vrij diep decolleté. Een strik rond de taille maakte het geheel af.

Kleuren en motieven

De kleuren van de jaren 50 jurken zijn hevig: wit, rood, zwart en marineblauw bijvoorbeeld. De stoffen zijn bedrukt met bolletjes of vichy ruitjes. Heel specifiek waren toen de grote bloemmotieven, prints met aardbeien en citroenen. Opvallende en contrasterende motieven waren een must.

Jaren 50 jurken combineren

Het vrolijke en speelse karakter was niet alleen te merken in de jurken. Ook schoenen waren elegant en opvallend: pumps met hoge hakken in opvallende kleuren waren enorm populair. Zonnebrillen, handtassen, sjaaltjes, haarlinten en oorringen werden eveneens in noppen- of ruitjesmotieven ontworpen. Bij de aardbeien- en citroenenjurk hoorde uiteraard oorhangers in de vorm van dit fruit.

Waar vind je nog jaren 50 jurken?

Als je veel geluk hebt, kom je nog wel eens een jaren 50 jurk tegen op een rommelmarkt of in een tweedehandswinkel. Ze zijn de laatste jaren zo populair geworden dat je ze niet meer zomaar voor een prikje kunt kopen. Gelukkig zijn er een aantal gespecialiseerde zaken die vintage kleding verkopen. Je hebt er enorme keuze aan kleding en accessoires. Sommige (web)winkels hebben ook nog gebruiksvoorwerpen, meubelen en andere leuke spullen uit die periode. Het is altijd leuk om hier eens rond te neuzen!

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *