Lockmachine of reguliere naaimachine, welke moet je kiezen?

Wanneer je serieus op zoek bent naar een goede naaimachine raden wij aan om écht een degelijke machine in huis te halen en niet bijvoorbeeld een voor onder de 100 euro. Met de aanbiedingen die je vindt bij drogisterijen of warenhuizen kun je misschien een tijdje leuk naaien en eenvoudige dingen maken. Maar niks is natuurlijk vervelender dan wanneer je een ingewikkelder werkje wilt maken en je machine kan het niet aan.

Naast een degelijke naaimachine is het aanschaffen van een lockmachine zeker het overwegen waard. Lockmachines zijn nuttig om zelfgemaakte creaties netter mee af te werken en sommige kledingstukken kunnen alleen met de lockmode worden gemaakt. De ene machine maakt de ander echter niet overbodig. In dit artikel vertellen we je wanneer je voor een lockmachine, een reguliere naaimachine of misschien wel voor allebei moet gaan.

Verschil tussen lockmachine en reguliere naaimachine

In principe is een lockmachine een soort naaimachine. Beiden hebben één of meerdere naalden om een draad door een stuk textiel te prikken, met een oog vlak bij de punt. Het verschil tussen een lockmachine en een naaimachine ligt in de techniek waarmee de steken worden gemaakt. Bij een lockmachine borgen de lusjes van één of meerdere draden elkaar, terwijl bij een naaimachine een boven- en onderdraad met behulp van een kleine spoel om elkaar heen worden geslagen.

Bij een naaimachine wordt de lus dus helemaal om de spoel heen getrokken, waardoor de spoel maar een beperkte grootte heeft en regelmatig moet worden vervangen wanneer de draad op raakt. De steken die een naaimachine maakt worden stiksteken genoemd.

Een lockmachine maakt helemaal geen gebruik van een kleine losse spoel. Hierdoor is één klos garen in principe genoeg om met een lockmachine te stikken. De steken van een lockmachine heten kettingsteken.

Hierbij kunnen de lussen die elkaar borgen ook komen van meerdere klossen garen. Vaak heeft een moderne lockmachine vier grote klossen garen. Drie draden zorgen samen voor een kantafwerking. De vierde draad kan daarnaast gebruikt worden om een kettingsteek te naaien, die dient als een dragende naad.

De voordelen van een lockmachine

Lockmachines hebben enkele grote voordelen ten opzichte van de reguliere naaimachines met een spoeltje:

  • Bij een lockmachine hoef je niet steeds opnieuw een spoel te vervangen
  • Met lockmachines ontstaat in één beweging een afgewerkte en afgestikte naad, omdat deze apparaten vaak over messen beschikken waarmee stofresten bij de naad weg worden gesneden.
  • Lockmachines kunnen veel sneller naaien. De draad wordt veel minder hard door het oog van de naald heen en weer getrokken, want het lusje dat door de stof wordt getrokken is veel kleiner dan bij een reguliere naaimachine. Er gaat immers niet een hele spoel doorheen, maar enkel een ander lusje.
  • Omdat er bij een lockmachine minder hoge eisen aan de garen worden gesteld (zoals op het gebied van gladheid en sterkte) kan hiermee bijvoorbeeld ook met bouclégaren worden gestikt.
  • De lijn van kettingsteken is dikker dan die van stiksteken. Hierdoor zijn lockmachines beter geschikt om machinaal mee te borduren, op een manier waarbij hele vlakken kunnen worden opgevuld.

De voordelen van een naaimachine

Daarentegen hebben naaimachines ook meerdere voordelen ten opzichte van lockmachines:

  • De naaimachine gebruikt veel minder garen om een even lang stiksel te maken.
  • Met een naaimachine kun je zowel vooruit als achteruit stikken, terwijl dit bij een lockmachine alleen vooruit mogelijk is.
  • Met een lockmachine kun je geen stiksteek maken, oftewel een steek die er aan de twee kanten van het textiel hetzelfde uitziet.

Welke moet je nu kiezen?

Vanwege de eerder genoemde voordelen worden lockmachines vaak gebruikt bij het grootschalig produceren van kleding en voor machinaal borduurwerk. Wanneer je vooral rokjes en jurken maakt of veel baby- en kinderkleding van voornamelijk tricot, dan kun je beter kiezen voor een lockmachine.

Ben je echter meer van de accessoires (denk aan sjaals, plaids, gordijnen en kussenhoezen) of werk je het liefst met stoffen als katoen, denim, zijde en linnen, dan kun je beter gaan voor een reguliere naaimachine.

Uiteraard kun je ook beide soorten machines in huis halen, waarbij je bijvoorbeeld jouw creaties met de naaimachine net even een mooiere afwerking geeft met behulp van de lockmachine. Kijk snel op Paspopkopen.nl om de verschillende soorten naaimachines te vergelijken.

 

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *