De 3 dingen waar je op moet letten wanneer je voetbalschoenen koopt

Wanneer je op het veld je beste beentje voor wilt zetten is de juiste uitrusting essentieel. Ook wanneer je gaat zaalvoetballen is dat belangrijk. Een van de meest belangrijke onderdelen hierbij is het dragen van de juiste zaalvoetbalschoenen. Wanneer je rent en speelt wil je immers blind kunnen vertrouwen op het feit dat je voetbalschoenen je voldoende grip en balans geven.

Vergeleken met reguliere sneakers zijn zaalvoetbalschoenen meer duurzaam en beter bestand tegen zware speel condities. Fabrikanten van zaalvoetbalschoenen ontwikkelen hun schoenen speciaal voor gebruik op de verschillende ondergronden die je hebt bij zaalvoetbal, waardoor je betere grip en wrijving krijgt dan bij sneakers. Als jij op zoek bent naar het perfecte paar zaalvoetbalschoenen, bestaan er grofweg 3 factoren waar je rekening mee moet houden. In dit artikel leggen we je uit welke dat zijn.

1. De ondergrond waarop je speelt

Allereerst dien je te kijken naar het type ondergrond waar je op gaat voetballen. Wanneer je bijvoorbeeld speelt op kunstmatig turf (kunstgras) of een harde ondergrond kies je voor zogenaamde turf voetbalschoenen, die zijn uitgerust met kleine noppen voor extra grip.

Naast turf voetbalschoenen bestaan er nog de volgende soorten:

  • Firm ground voetbalschoenen (FG). Deze zaalvoetbalschoenen zijn geschikt voor allerlei weersomstandigheden op natuurgras. Wanneer je deze schoenen echter op kunstgras gebruikt zullen ze sneller kapot gaan en kunnen ze leiden tot blessures.
  • Artificial Ground voetbalschoenen (AG). AG voetbalschoenen zijn geschikt voor op kunstgras. De noppen zijn in vergelijking tot FG schoenen korter, zodat je een betere balans hebt op kunstgras. Daarnaast zijn de voetbalnoppen hol, waardoor ze de hitte die door wrijving ontstaat kunnen ventileren. Verder is de zool steviger zodat je harde klappen beter op kunt vangen en op termijn minder last zult krijgen van je gewrichten.
  • Soft Ground voetbalschoenen (SG). Dit type voetbalschoen is zeer geschikt voor natte velden en zorgen voor meer grip op het veld. Vaak zijn de noppen op deze voetbalschoenen verwisselbaar.
  • Hard Ground voetbalschoenen (HG). Deze schoenen hebben iets kortere noppen, en zijn net zoals turf schoenen geschikt voor gebruik op turf- of kunstgras.
  • Indoor voetbalschoenen (IN). Indoor voetbalschoenen zijn het meest geschikt voor in de zaal, onder andere omdat de schoenzolen geen strepen achterlaten.

2. Jouw niveau en unieke speelstijl

Welk type zaalvoetbalschoen het beste bij jou past is daarnaast sterk afhankelijk van jouw eigen niveau en speelstijl.

Zo hebben sommige schoenen vooral kenmerken die zijn ontworpen om je te helpen met balcontrole en nauwkeurigheid. Andere voetbalschoen types zijn erg dun, waardoor je tijdens het spelen meer gevoel voor de bal hebt. In plaats van met het omhulsel om je voet controleer je daarmee de bal puur en alleen met je voet.

Tenslotte zijn er kleine eigenschappen die de ene voetbalschoen beter maakt dan een andere op een bepaalde positie in het voetbalveld. Zo zijn lichtere voetbalschoenen beter geschikt voor aanvallers, en werken zwaardere schoenen beter voor verdedigers.

3. De kwaliteit van de zaalvoetbalschoenen

Goede zaalvoetbalschoenen moeten niet alleen voor veel grip zorgen, maar ook bestand zijn tegen plotselinge snelle bewegingen. De zool moet bijvoorbeeld geschikt zijn om makkelijk mee te keren en te draaien. Een indicatie van deze eigenschap zijn de halve cirkels in het profiel.

Daarnaast zijn de verticale lijnen op de zool belangrijk om te voorkomen dat je tijdens het voetballen snel wegglijdt. Alhoewel je er niet in moet gaan glijden gedurende het spel, moeten de tenen natuurlijk wel voldoende ruimte hebben.

Andere kwaliteitscriteria bij voetbalschoenen zijn:

  • Een buigzame zool die echter wel stevig is.
  • De zool beschikt over goede schokdemping en is goed in staat klappen op te vangen
  • De binnenzool beschikt over een voetholte verhoging die overbelasting en het naar binnen kantelen van de voet voorkomt.
  • De hakken zijn breed genoeg om zwikken van de enkels te voorkomen.
  • De hak biedt veel steun en zorgt dat de achillespees niet te veel wordt belast tijdens een sprintje.

Wanneer je op zoek bent naar goedkope zaalvoetbalschoenen die wel aan alle belangrijke kwaliteitseisen voldoen, dan raden wij de zaalvoetbalschoenen van Joma aan. Wanneer je meer persoonlijk advies en voetbalschoen modellen wilt bekijken en vergelijken, neem dan een kijkje op Devoetbalschoenenshop.nl.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *