Kleding in de jaren 50

Het is al een deel van de uitdrukking, De Jaren Vijftig van de Vorige Eeuw. Daardoor klinkt het opeens nog ouderwetser. Maar wat was er aan de hand met de mode in de Lage Landen? In de herenmode veranderde er niet zo veel. De belangrijkste kleuren voor de kostuums, grijs, blauw, bruin en zwart. En een kostuum was een kostuum, pantalon, colbert en eventueel een vest, van dezelfde eentonige kleur natuurlijk. Een bijpassende hoed, de fedora in dezelfde tint natuurlijk.

En de dames dan?

Bij de damesmode kwam eindelijk wat kleur om de hoek kijken. Vooral felle, goed zichtbare kleuren, zoals in een witte japon met heel grote rode rozen, een klein groen blaadje om wat accent te geven.

De mode werd langzaam, en in Nederland heel voorzichtig, wat korter. Echte minirokken zag je alleen nog als feestjurkje in het uitgaansleven, maar stiekem zorgde menig jong meisje ervoor dat haar jurkje er zo kort mogelijk uitzag. Ook de japons die in de grote winkelketens werden aangeboden, waren al tot boven de knie gesneden.

Wat was er zo bijzonder aan de jaren 50?

Na de oorlog was er niet veel te krijgen op modegebied, dat werd in de vijftiger jaren beter. Ook de economie leefde op en gezinnen konden dus iets meer besteden aan kleding en mode. Jaren 50 kleding leefde zo een stuk meer op.

De hoedjes werden ook al snel meer dan hoofdbedekkingen voor het ter kerke gaan, ze werden nu een echt onderdeel van het damesmode beeld. De hoeden waren kleurrijker en ook de ontwerpen werden meer gevarieerd. Een hoed met brede, hangende rand was ook bij de dames heel gewild.

Het leuke is dat vooral de hoeden uit de jaren vijftig weer helemaal in de mode komen, en ook de damesmode uit de jaren 50 wordt weer meer gevraagd. Kleur mag dus weer en de opdruk mag ook weer groot en duidelijk zichtbaar zijn. En als ik eerlijk mag zijn, ik vind het mooi.

1 comment / Add your comment below

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *