De voordelen en nadelen van een bril

Wanneer je merkt dat je niet meer zo scherp kunt zien, is het waarschijnlijk tijd voor een bril of lenzen. Beide hebben verschillende voordelen en nadelen. Om de keuze tussen deze twee opties makkelijker te maken, gaat dit artikel dieper in op de voordelen en nadelen van het dragen van een bril. 

De voordelen van een bril:

Geen geïrriteerde ogen

Mensen die een bril dragen ervaren over het algemeen minder irritatie aan de ogen dan mensen met contactlenzen. Er kunnen namelijk geen vuiltjes vast komen te zitten in je oog, zoals bij lenzen sneller gebeurt. Een bril beschermt je ogen juist tegen vuil van buitenaf. Een vliegje in je oog zal jou als brildrager niet zo snel overkomen! Bovendien is het niet erg om per ongeluk met je bril op in slaap te vallen. Als je dit met lenzen doet, ontwaak je gegarandeerd met pijnlijke en droge ogen. 

Statement

Met een bril kun je laten zien wie je bent. Het is een fashion statement waarmee je je imago vorm kan geven. Je kunt door middel van een bril kiezen voor een intelligent, vrolijk of stoer uiterlijk. Als je meerdere brillen hebt, kun je deze zelfs combineren met verschillende outfits.

Makkelijk op- en afdoen

Een bril kun je makkelijk op- en afdoen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld alleen maar een bril nodig hebt tijdens het autorijden of tv-kijken. Lenzen indoen en uitdoen kost meer tijd en moeite dan het op- en afzetten van je bril. Lenzen zijn dus meer geschikt voor mensen die ze de volledige dag nodig hebben, terwijl een bril geschikter is voor af en toe. 

De nadelen van een bril:

Condens

Wanneer je van een koude naar een warme ruimte gaat, is de kans groot dat je bril beslaat. Met lenzen ervaar je dit probleem niet. Ook wanneer je een warme drank wilt nuttigen of wanneer je aan het koken bent kunnen je glazen makkelijk beslaan, wat niet erg handig is. 

Minder bewegingsvrijheid

Verschillende intensieve sporten zoals hardlopen, turnen of rugby zijn lastig uit te voeren met een bril op. De kans dat je bril van je hoofd valt of beschadigd raakt is groot bij deze sporten. Als je veel aan sport doet, kun je daarom misschien beter lenzen indoen.

Zonnebrillen

In de zomer kun je als brildrager niet zomaar iedere zonnebril op. Je kunt er natuurlijk eentje over je bril heen zetten, maar dat zit niet lekker en ziet er ook niet erg charmant uit. Je zult dus een zonnebril op sterkte moeten kopen. Een alternatieve oplossing is om een doosje daglenzen te kopen die je op zonnige dagen onder je (gewone) zonnebril kunt dragen.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *