Wanneer voer je welke verlichting?

Nu we weer richting de winter gaan en de dagen weer korter worden, is het extra belangrijk dat de verlichting van je aanhanger en je auto goed werkt. Als dat niet het geval is zijn de gevolgen niet te overzien. Buiten de kans op ernstige ongelukken, loop je ook een groot risico om een bekeuring te krijgen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Welke soorten verlichting zijn er zoal en wanneer worden deze gevoerd?

Dimlicht

Het meest gebruikte licht is dimlicht. Deze manier van verlichting is verplicht als het donker is en als er overdag omstandigheden zijn om dit ook verplicht te stellen, zoals regen. Dimlicht is wit of geel aan de voorkant of rood aan de achterkant.

Groot licht

Groot licht mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom toegestaan, zolang je niet achter een andere auto zit of er een tegenligger aan komt. De overige weggebruikers worden compleet verblind door deze verlichting, omdat deze meer omhoog gericht staat. Het dient dan ook om bijvoorbeeld een donker landweggetje te verlichten in de nacht. Groot licht zit alleen aan de voorzijde van de auto.

Mistlicht

Mistlicht wordt gevoerd als er, zoals de naam al doet vermoeden, mist in de lucht hangt. Nu is het echter niet zo dat bij elk beetje mist gelijk de mistlampen gevoerd mogen worden, daar hangen wel restricties aan. Het mistvoorlicht mag je gebruiken bij minder dan 200 meter zicht. Ook mag je het gebruiken als door regen of sneeuw je zicht ernstig belemmerd wordt. Het mistachterlicht mag pas gevoerd worden bij minder dan 50 meter zicht. Deze lampen zijn ontzettend fel en kunnen de bestuurder die achter je rijdt flink verblinden bij niet correct gebruik van deze lampen.

Dagrijverlichting

Dit zit enkel in nieuwere auto’s en wordt automatisch ingeschakeld bij het opstarten van de motor. Dagrijverlichting is niet voldoende om in het donker mee te rijden, hiervoor dient het dimlicht ingeschakeld te worden.

Overige verlichting

Naast de bovengenoemde verlichting heb je nog onder andere remlicht en parkeerlicht. De remverlichting wordt ingeschakeld op het moment dat de rem ingetrapt wordt. Op die manier weet de bestuurder achter je dat hij ook gas terug moet nemen. De parkeerrem is als je buiten de bebouwde kom langs de berm moet parkeren. Met het inschakelen van de parkeerrem brandt de verlichting aan de kant waar de wielen op de weg staan.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *